Mizuchi

Raznoraznosti
 
HomeFAQRegisterLog in

Share | 
 

 Arhiva - Prijateljstvo

Go down 
AuthorMessage
????
GuestPostSubject: Re: Arhiva - Prijateljstvo   17/10/2010, 16:59

Teško pitanje.
Naravno da postoji nešto (mnogo) dublje od navedenog. Po mom mišljenju, prijatelj nije nužno osoba sa kojom se intezivno družim i s kojom provodim mnogo vremena*. Meni je sasvim dovoljno "samo" da ta osoba bude tu za mene, da bude sasvim iskrena prema meni i da joj je zaista stalo do mene. Navodnike sam stavila jer to nisu SAMO tri stvari, budući da za sobom povlače mnogo toga: takva osoba će me saslušati kad treba, pomoći mi (ako može) i braniti ako je potrebno, pokušati da razumije ako je nesvjesno povrijedim i dati mi šansu da grešku ispravim, reći mi svoje iskreno mišljenje, pružiti mi podršku kad mi je potrebna, steći moje povjerenje i sposobnost da joj se otvorim i da se osjećam prijatno u njenom prisustvu, biti nesebična (što je više moguće) u odnosu prema meni, dvoličnost bilo koje vrste (i prema meni i prema drugima) ostaviti iza sebe itditb. Najbitnije od svega - da  mi ta osoba ZAISTA ne želi ništa loše. I takvim osobama se zaista trudim da uzvratim prijateljstvo koliko god je u mojoj moći, koliko zbog toga što mi je stalo do njih, toliko i zbog toga što to zaslužuju.
Recimo da postoje osobe koje mogu nazvati svojim prijateljima. Jedna se uz mene našla u mnogim situacijama kada mi je stvarno trebala podrška i kada je nisam imala ni od strane meni tada najbližih osoba. Djevojka (jedna tako nesebična i neiskvarena osoba, neki je odavde čak i poznaju) me je, kada je prvi put stala uz mene, poznavala svega nekoliko mjeseci, ali me je "progurala" kroz jedan jako iscrpljujuć i težak period u mom životu ne tražeći ništa zauzvrat - nikakvu pažnju, nikakvo "prijateljstvo zauzvrat", baš ništa. Čak i kad sam se na nekoliko mjeseci izolovala i maltene potpuno nestala iz svačijeg života (loše s moje strane, ali je to već d(r)uga priča), ona me je jednostavno pustila, iako ju je to jako pogodilo. Za oko tri i po godine, koliko se poznajemo, bila je uz mene kad god mi je podrška bila potrebna.
Onda, tu se "našao" i  moj vjerenik (tadašnji dečko, je l' te), koji mi je opet bio izvor neizmjerne podrške kada mi je najviše trebala, tj. u toku ove godine (opet duga priča i nije za javnost, ali se radi o nevjerovatno teškom i stresnom periodu + raznim emocionalnim i zdravstvenim problemima itd)... I ne samo da mi je pružao moralnu podršku, već je žrtvovao i živce i vrijeme i novac i mnogo toga drugog zbog mene... Eto, dva najbolja primjera.
"Drugarica" i "drugova" koji su mi, što bi neki rekli, zabile nož u leđa je bilo i biće, no, nisu vrijedni pomena. Bilo je i drugarica i drugova o kojima ne mogu reći ništa loše, no opet, tema je prijateljstvo, ne drugarstvo.


I tako se ja raspisah. xD


* Naravno, potrebno je neko vrijeme da nekoga upoznaš dovoljno da ga možeš smatrati prijateljem.


Edit: E, da! Vjerujem u muško-ženska prijateljstva. Dok god ne postoji "nešto više" ni sa jedne strane, smatram da može savršeno da uspije.
Back to top Go down
????
GuestPostSubject: Re: Arhiva - Prijateljstvo   24/10/2010, 10:54

Iskreno, meni je teže pokazati ih nego držati ih u sebi, zbog čega imam ogroman problem, ali to nije tema... Eto, recimo da znam o čemu govoriš, jer sam prošla i kroz onu drugu fazu (otvorenog, čak i previše otvorenog pokazivanja ljubavnog bola) prije nekoliko godina i uviđam razliku (ne znam šta je "kliknulo" tada, možda jer mi je bila prva veza). No, i sama sam po prirodi osoba koja će (ako već ne može ništa da se uradi) prije utopiti tugu u alkoholu (ne bukvalno, a i prestala sam da pijem xD, mislim da shvatate poentu) nego otvoreno pokazati takva osjećanja.
No, kao što si i sam rekao, sve je to individualno. Moja ljepša polovina, na primjer, ne umije (i ne kažem da treba, taman posla) da drži osjećanja u sebi, već je tip koji se jada i pravi scene... Što je dobra stvar, sve dok se ne otme kontroli.

Muško-ženska prijateljstva JESU jako zeznuta, baš zbog toga što je Keti navela... Jako su nepredvidiva. Međutim, često se taj rizik isplati, jer imaju potencijal da budu jako intezivna - osoba istog pola te nikad neće moći posavjetovati i "naći ti se" kao osoba suprotnog pola (i obrnuto! Ne kažem da je ovo bolje, ali je sasvim drugačije).
Keti - ako smijem da pitam - kakva je sad situacija? S kim se družiš? To što ideš kod psihijatra uopšte nije bizarno i ne znači da sa tobom nešto nije u redu - naprotiv, sasvim je normalno da stres (čak i ove vrste) ostavi takve posljedice. Činjenica da imaš nepunih 14 godina te samo čini još podložnijom svemu tome. Ako ti je potrebno da pričaš o tome (ili bilo čemu drugom), slobodno šalji PM, ako hoćeš. :]
Back to top Go down
????
GuestPostSubject: Re: Arhiva - Prijateljstvo   24/10/2010, 17:13

Dva svijeta u kom smislu? To uopšte ne znači da ne možeš da se uklopiš, samo treba da nekako nađete zajednički jezik. :] Koliko ja drugova imam sa kojima nemam nikakva zajednička interesovanja... Samo nemoj unaprijed da imaš predrasude o njima. Kakvo je to društvo, iz škole ili...? Mislim da njima nije ni jasno koliko je tebi teško da se uklopiš, inače bi se vjerovatno našao neko od njih ko bi ti pomogao, da se tako izrazim...
Back to top Go down
????
GuestPostSubject: Arhiva - Prijateljstvo   22/12/2011, 21:01

Dunmer wrote:
skurk wrote:


Muško-ženska prijateljstva JESU jako zeznuta, baš zbog toga što je Keti navela.

Ja imam par muških prijatelja i NIKAD nije bilo tih sr*anja. Čim pokuša da te 'vata - zbogom.
Takođe.
Ali ne vjerujem da ne postoje parovi/bivši parovi koji su vezu započeli kao (samo) drugovi, a ostalo se razvilo neplanirano.
Back to top Go down
Sponsored content
PostSubject: Re: Arhiva - Prijateljstvo   

Back to top Go down
 
Arhiva - Prijateljstvo
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Mizuchi :: Razonoda :: Arhiva starih postova-
Jump to: