Mizuchi

Raznoraznosti
 
HomeFAQRegisterLog in

Share | 
 

 Arhiva - Saveti za mlade pisce

Go down 
AuthorMessage
????
GuestPostSubject: Arhiva - Saveti za mlade pisce   2/9/2012, 11:52

Šta vam je potrebno:
Verujem da ako umete pisati jednostavne rečenice (uostalom, tako je pisao Ernest Hemingvej), i želite da napišete roman koji se može prodati - zaista želite, a ne samo "onako" želite - onda to možete i da uradite. Ne mislim da je iko ikada postao pisac odlaskom u radionici, čitanjem knjiga, ili čak čitanjem ovog članka. Pisanje dolazi iz nečega što se nalazi u Vama samima. Međutim, ovaj članak će vam uštedeti vreme, uputiće Vas u pravom smeru, i pomoći da napišete roman za 100 dana ili čak i manje.

Da li je to moguće?
Definitivno deluje. Ja sam to uradio više puta.
Znam šta to znači izdvojiti sat ili dva u toku dana (ili noći) za pisanje. Nije lako pisati roman, kada imate puno radno vreme, porodicu i odgovornosti, ali može da se uradi. Većina pisaca, u stvari, vodilo je dva života, dok su pisali svoje romane. Ali kada prodate svoju prvu knjigu, postoji mogućnost da će vam pisanje postati glavni posao i puno radno
vreme ćete moći da koristite isključivo za pisanje.

Veliki pisci su to uradili...
Da, imate posla. Da, imate porodicu. Ništa od toga nije sprečilo velike pisce u prošlosti. Pesnik Wallace Stevens je bio generalni direktor za osiguranje i ekspert na tržištu obveznica. Mladi T.S. Eliot je bio bankar. William Carlos Williams je bio pedijatar. Robert Frost je farmer. Hart Kran je pakovao bombone u skladištu svog oca, a kasnije je napisao knjigu iz oblasti marketinga. Stephen Crane je bio ratni dopisnik. Marijana Mur je radila u Njujorku u javnoj biblioteci. James Dickey je radio za reklamne agencije. Archibald MacLeish je direktor ustanove po imenu "Činjenice i podaci iz Drugog svetskog rata"...

Pisanje potiče iz čiste emocije...
Šta čini pisca? Jedan manji događaj iz prošlosti može probuditi pisca u Vama- jedan koji se desio npr rano u životu i oblikovao Vašu samosvest i emociju za pisanje.
Uzmimo slučaj José Saramago, prvog portugalskog pisca koji je primio Nobelovu nagradu za književnost. Sin oca seljaka i nepismene majke, odrastao je u kući bez knjiga. Bio je potreban period od 40 godina da od običnog limara počne da radi u civilnoj službi,zatim kao urednik u izdavačkoj kući i na kraju da postane generalni urednik poznatih portugalskih novina. Imao je već preko 60 godina kad je dobio priznanje za svoj rad u zemlji i inostranstvu.

Kao dete proveo je leto sa svojom bakom i dekom u selu po imenu Azinhaga.U trenutku kada je njegov deda pretrpeo moždani udar i bilo je potrebno da se uputi u Lisabon na lečenje, Saramago se priseća, "On je otišao u dvorište svoje kuće, gde se nalazilo nekoliko stabala, smokava, maslina i ode. Grlio je jedno po jedno stablo i plakao, govoreći im zbogom, jer je znao da se više neće vratiti. Kada vidite i doživite ovako nešto, ako Vas to ne označi za ceo život, onda ste bezosećajni", kaže Saramago.

Zato pisanje započnite emocijom. Pretvorite je u prozu.

Hajde da počnemo...

Sinclair Lewis bio je gost na fakultetu sa ciljem da sa studentima razgovara o zanatu pisca.Upitao je studente:"Koliko Vas je ozbiljno u nameri da postane pisac u budućnosti?".Pojavila se šuma podignutih ruku.Luis je zatim upitao studente:"Zašto ste onda još uvek ovde a ne kod kuće gde pišete?" i napustio je prostoriju.

Dakle, sada je vreme da počnete da pišete.
Back to top Go down
 
Arhiva - Saveti za mlade pisce
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Mizuchi :: Razonoda :: Arhiva starih postova-
Jump to: