Mizuchi

Raznoraznosti
 
HomeFAQRegisterLog in

Share | 
 

 Cliche BioWare

Go down 
AuthorMessage
Raziel
♨○₩ÅţЯǻ○♨

avatar

Број постова Број постова : 4099
Astral Dust Astral Dust : 12283
Неискусни Херој
60% HP 40% MP
Exp : 50% EXP
Drveni Mac
Srebrni Mac

PostSubject: Cliche BioWare   12/12/2011, 18:08

Ово је тема посвећена пљувању BioWare-а, односно стварима које се прожимају кроз њихове игре и које су константне, репетативне и захтевају промену обзиром да су почели да продају ''Стандардне фантазије'' (стандардна фантазија Suspect ).

Овде ћу образложити одређене детаље који су мени, између осталог, уништили доживљај DA:O игре која је по свим стандардима популарнија од претходних издања BioWare-а. А, да ли је и квалитетнија игра? По узору на графичке могућности у поређењу с пређашњим играма, да, лепше изгледа. Али потребно је посматрати шта је ту, конкретно, цака. Године разлике се морају узети у обзир. Док су ''Jade Empire'' и ''Star Wars : Knights of the Old Republic'' изразито старије игре, њихова графика је у то време сасвим оправдавала изглед. Штавише, та иста графика и даље изледа примамљивије од већине данашњих игара које се само труде да повећају број полигона за 3 - 6 % и да додају на ''реалности''.
Ту већ настаје проблем - реалност и видео-игра. Неким људима смета уколико атмосфера игре није довољно реална обзиром да сматрају да на тај начин добијају квалитетан продукт. Ипак, проблем долази искључиво због тога што људи прихватају ''Холивудску реалност'' која ће користити просечан доживљај ''бацања магија'' попут ватрених кугли, зелног отрова који се дими попут киселине која нагриза, земљаног камења, стена, блата или уља или водених магија моје за своју улогу поседују исцељитељске способности, одноно лед којим се или бране или нападају противника у игри. За почетника у свету видео-игара ово ће деловати као сасвим одлична ствар, поготово комбиновање елемената. Ипак, комбиновање елемената постоји још од памтивека јапанских RPG игара које су то у протеклих двадесетак година довеле до савршенства. Нажалост, оно шта је људима исувише апстрактно се неће допасти зато што немају коме да се похвале. Наравно, људи који се хвале пређеним видео-играма у суштини и нису прави играчи видео-игара већ Achiever-и који врсно умеју да запоставе све детаље видео-игре, често себи не дозвољавају да им ради машта и само се труде да испуне свој циљ и задатак што успешније могуће. Таквим играчима, ако се тако могу назвати, игре попут The Elder Scrolls серијала ће деловати досадно, празно и монотоно. Ипак, то и није далеко од истине обзиром да је TES врло налик шведском столу где се бира шта ће се искусити, али сваки састојак је или веома познат или готово апсолутно непознат. Ипак, поента је да једна особа не би могла да поједе све с шведског стола, а исто тако једна особа не би могла да испроба баш све током TES-партије.
И ово нас враћа на проблем BioWare-ових игара. Уколико се људима пружи много тога у исто време они неће знати како да методично иду тамо где је потребно већ ће лутати и често престајати с игром, само скакутајући унаоколо због досаде (ту долази Assassins Creed, зато што се после неког времена све своди на бесциљно скакутање исто као што се у NFSU2 наконнеког времена све своди на бесциљну вожњу). Због тога се тим BioWare-а одлучио да спроводи у дело познату формулу видео-игара :

Ниво по ниво, односно боље рећи - Quest по Quest. Али на који начин? Једноставно, у већини њихових игара, као што је ненаписано правило које се мора испоштовати до гроба и после гроба, почињете као највећа нубара. Осим у ME где сте баја до јаја. Који и даље нема појма ни о чему. Крећете из роднога Милинковца, Доњег Бријања или Гроцке те иако се налазие у RPG игри и даље ће вас сви водити за ручицу, на овај или онај начин. И нећете моћи да се бијете кад 'оћете. Него само колико Вам скриптовани одељци дозволе. Наравно, током борбе ћете притиснути ''СПЕЈС'' што ће омогућити инфинитивну могућност да размислит да ли ћете борбу прса у прса или, пак, да гађате из даљине, често се опредељујући на термодинаичку бомбу или, пак, неку магију коју ни Св. Илија нема. Каква је то борба уколико нема тајм аут? потребно је размислити с које стране прићи противнику, потребно им је рећи ''чекај, само да се пресвучем зато што ми ове панталоне побољшавају интелигенцију за три поена''. Ако Вас пита због чега за три поена, кажите да сте га прали у Веш Машини с ''Аће за беле гаће'' и да сте искористили Калгон против каменца. Захваљујући тим панталонама ћете успешније ухаковати компјутер. Или ћете да моћније бацате магије, односно ће Вам панталоне побољшати број магијских поена. 3+ INT badass лоне додају 45 MP Surprised 'ебо га Питагора!
Наравно, на путу из Гроцке ка Земуну свратићете и у Приштину где ћете морати да побијете све живо и мртво, а на том путу ће бити и супермасивни паукови зато што - шта је један RPG без великих паукова које убијамо док смо нико и ништа. Невезано за то што побијемо мноштво паукова, који без очигледног разлога испуштају новац који можемо да искористимо за куповину ''на црно'' (увоз из Албаније), ми идемо даље путићем и сазнајемо да смо баш на време побегли и академије, школе, брода, села, Гроцке баш у време напада који је, направо, увек дело пиуна на шаховској табли...иза којег стоји један коњ којег контролише ловац док се Краљица држи подаље и сакупља своје снаге како би једног дана покорила читаву шаховску таблу и тотално уништила беле лепе паладинске фигуре како би успоставила своју Ебони хијерархију. Ако нисте скапирали, Краљица је, уствари, Краљ који воли да се шминка. Нешто слично Фредију Меркурију, омашћених ли му брка.
Али, има лека против горућеш села, брода, Гроцке...ту су ПРИЈАТЕЉИ или, радије, компањони. Шта би било која видео-игра пуштена од стране BioWare-а била без текстова који представљају замишљени концепт railroadwording где се одређени компањони или боље и сигурније осећају поред Вас или претежно мрзе једни друге...?! Па, то би била једна крими причица за децу о пар људи који су пребегли из Гроцке у Албанију како би постали успешни шнајдери и извозили своју робу у Западну Европу. "Али компањони су тако типични за BioWare" - рече неко дете из густе шуме заблуде...

Shocked

Нееееее, бреееее, црно ли си ти дете. Поново луди јапанци још пре двадесет година! Ћути у тој шуми и пази се детета из Казина. Surprised

Након што те бааааааааааш заболе за Гроцку, иако неко од твојих компањона жели освету из петиних жила (те евентуално постаје твој arch enemy како иначе ствари стоје у вртићу), ти се ипак одлучујеш да се бациш на посао материјалне природе и да откријеш које је најбоље оружје које можеш пронаћи за себе. Зато што си ти, уствари, манијак из Гроцке који је врло вероватно изгубио своје родитеље одавно те живи с тетком, дедом или перверзним вилењаком који, како се чини, увек има везе с твојом судбином на коју те шаље док му се цревца мрћкају у стилу trolldance-а. Током лоших драматичних тренутака једног исподпросечног филма Б продукције (који сакупља прашину) осећаш да те је неко жешће рикроловао к'о пилеће роловано месце. Али није ти жао, како би ти па и било када не знаш ни где се налазиш ни шта нити какво ти је било детињство уз тог вилењака, чичу, тетку, баба Стојадинку или пак неког тамо комаданта с којим си прошао сито и решето али се и даље осећаш ''мех'' према њему. BioWare БОЛИ ОНА СТВАР да ти објасни твоје детињство. Зато то обично уради Фреди Меркури који једно три пута побегне остављајући те својим псима које убијеш док кажеш кекс, зато што си тотално OP током тих момената. И онда јуриш Фредија Меркурија који се понаша као један обичан ауто-механичар којег заболе много да ти прича о твојим родитељима, али те свеједно малтретира док се понаша ''мех''. Свеједно ти га убијаш и отимаш му брке који ти дају надмоћну моћ свеопште регенерације.
THE SHIT JUST GOT REAL. Само, када би неко довољно користио имагинацију, али не...добијаш кристал, оружје, штапић, књигу, педант, огрлицу даво изгубљену где су сузе твоје мајке....wait... није баш тако... откуд ту сузе мајке... уствари, ту је слика последњег dwarf-а којег је Фреди Меркури опалио.
Како историја (lore) налаже, ако те у општем смислу па и интересује '' Фреди је помахнитао те је патуљка за рујне браде вукао до спаваће собе. Бејаше то моменат исконске среће, фантазије небеске, љубави бескрајне док су им се маље голицале, а жена певала к'о да је то зачеће Гандалфа зато што је то прави истински филмски тренутак и потребно га је дочарати древном музиком циганчица које певаху и играху под окриљем ноћи Жутога Месеца. И док патуљак носаше танге од медвеђ коже, так га Фреди милова и измасира Health Potion-ом те су оне, како се чинило, саме спале''...и тако настаје један геј лоби љубитеља игре (и девојчица које се ложе на геј момке и Господаре Пршљенова) које су плакале и сузе лиле над тастатуром због невероватне приче и љубави измђу патуљка и Фредија Краљице те тим актом EPIC LOL сцене у игри осташе заувек посвећени те се изгубише у фантазијама, док Гроцка и даље гори.

Након неког времена и повратка у реалност игре (the fu*k?), појавиће се издајица. Шта је RPG BioWare-а без издајице?

Baldur Gate - Издајица elf
Jade Empire - Издајица master
Dragon Age - Издајица general
Mass Effect - Издајица spectre
Kotor 1 & 2 - Издајица general (Креја у 2)
Поред тога, иако је Obsidian, magic Girl у NWN2

након тих издаја, долази до НЕИЗБЕЖНОГ путовања кроз ум и долажења до повезаности с негативцима игре. (Што ли копирају јапанце, то ми никада неће...уствари, све ми је ту јасно)

У Мас Ефект - Protheans
У Котору - Снови и присећања на Revan-a
У Котор 2 - Креја
У Џејд Емпаја - Змај
У Драгановом добу - Darkspawn

Након реализације и једно 50 сати уложених у чист разговор, реално без тога не иде, креће се у поход притискања СПЕЈСА и левог тастера миша. Ултимативни начин играња за све лење који сматрају да је било шта више од тога такозвани "button mashing". А КАДА ПИШЕШ НА ТАСТАТУРИ ПО ФОРУМИМА ГДЕ ВРЕДНУЈЕШ СВОЈУ ИГРУ ТО НИЈЕ BUTTON MASHING, Гроцку ли ти спалим и Кандлкип ти срушим.

So, to conclude it...

[You must be registered and logged in to see this link.]

'Ебо BioWare, дај сарме.


[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
Back to top Go down
http://mizuchi.forumsr.net
E.
VenoNaca Lajtuningu

avatar

Број постова Број постова : 4282
Astral Dust Astral Dust : 8922
Неискусни Кентаур Стрелац
80% HP 40% MP
Exp : 50% EXP
Drvena Strela

PostSubject: Re: Cliche BioWare   12/12/2011, 19:05

Odličan tekst Very Happy Šteta samo što će retko ko razumeti o čemu je reč...
Back to top Go down
Witcher
Gi with a pen

avatar

Број постова Број постова : 638
Astral Dust Astral Dust : 4095
Хелти су тренутно празни Мана је тренутно празна

PostSubject: Re: Cliche BioWare   12/12/2011, 19:48

Yup, rokaju sopstveni klise poodavno.
Jedino sa cim se ne slazem je da je to ogranicenje slobode lose.
Za storytelling RPG koji puca na pricu je to normalno (imati jedan tok price i dve, tri prekretnice).
Back to top Go down
Raziel
♨○₩ÅţЯǻ○♨

avatar

Број постова Број постова : 4099
Astral Dust Astral Dust : 12283
Неискусни Херој
60% HP 40% MP
Exp : 50% EXP
Drveni Mac
Srebrni Mac

PostSubject: Re: Cliche BioWare   12/12/2011, 19:54

Поента је да су приче клише, односно постају све досадније и досадније, репетативне и с тог аспекта нема побољшања већ статичности. Механика игре је иста зато што не желе да мењају било шта.
Ограничење слободе борбе, односно механике која се односи на борбу. Да су се макар држали онога што су узели у Jade Empire изгледали би на нешто. У супротном је то само комбинација истих потеза који се понављају и понављају... игра луткица за позориштанце пуж.

Али, ако одиграш Planescape : Torment (јесте тешка) показаће се прича која нема сличности с осталим деловима.


[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
Back to top Go down
http://mizuchi.forumsr.net
Sponsored content
PostSubject: Re: Cliche BioWare   

Back to top Go down
 
Cliche BioWare
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Mizuchi :: Video igre :: -
Jump to: